לא – אנחנו לא שונאים את החקלאות והחקלאים. אנחנו אפילו חושבים שהם חשובים למדי, אבל…
חשוב לנו להפריך כמה טענות שהלובי החקלאי משתמש בהם בשבוע האחרון כדי למנוע בכל מחיר את רפורמת החקלאות המבורכת.
השיטה בה כל מדינה שואפת להגן על הנכסים החקלאיים שלה ולהבטיח תוצרת מקומית על ידי מניעת ייבוא די עברה מהעולם. כולם כבר הבינו שסחר חופשי יעלה את רמת החיים באופן משמעותי ויוריד את יוקר המחייה, וכדי שזה יקרה צריך להפחית מכסים ולהוריד חסמי ייבוא. ובכל זאת, מדינות רוצות לתמוך בחקלאות מקומית ולכן מסבסדות אותה באופן ישיר ועל עלויות קבועות של החקלאים ולא על תשומות משתנות שיתמרצו חקלאים להשתמש במשאבים שונים.
בנוסף, הרפורמה תפתח את השוק למגוון, איכות ולמחירי התוצרת החקלאית העולמיים, ולמרות זאת טוענים בלובי החקלאי כי הביטחון התזונתי של מדינת ישראל יפגע. הטענה הזאת כבר לא רלוונטית בייחוד לאחר ששר החקלאות לשעבר טען כי רק 25% מהקלוריות שאנחנו צורכים מגיעים מגידולים מקומיים. בנוסף, הטענה הזאת הופרכה שוב ושוב בשנים האחרונות כאשר מוצרי בסיס היו חסרים בגלל מניעת ייבוא ותנחשו מה? הביטחון התזונתי שלנו נפגע. הלובי החקלאי מנסה להסיט את האש לכיוון רשתות השיווק במה שמכונה פערי שיווק, אבל הנתונים מציגים תמונה אחרת. שולי הרווח של רשתות השיווק נמוכים ועומדים עד 2.7% כמו בכל שוק תחרותי, לעומת שולי הרווח של הענף החקלאי שעומדים על 17%.
החקלאות המקומית לא עומדת לקרוס מפתיחת השוק לייבוא, ישראל מייצאת פירות הדר, תמרים, פלפלים ותפוחים ותמשיך לספק עוד הרבה מלפפונים ועגבניות לשוק המקומי. אבל אין ספק שמצב החקלאות בארץ בעשורים האחרונות מידלדל, פחות עובדים מגיעים לענף והתוצרת קטנה. דווקא הפתיחה לתחרות והפחתת הרגולציה תאפשר ליזמים חדשים להיכנס לענף ולרענן אותו.
כך שמדובר ברפורמה שתוזיל מחירים ותשנה את ענף החקלאות, אך לא תמחק אותו ולטובת הציבור כולנו, הכרחי שהיא תעבור.
לטור המלא באתר כיפה: https://bit.ly/3x8B25g