מונופול מקומי בבעלות בריטית, דרש להטיל היטל היצף על ייבוא מלט מטורקיה ומיוון. כך המלטה מחו”ל יתייקר על חשבונכם ולו – לא יהיו מתחרים.
היטל כזה היה שווה לציבור הצרכנים בישראל 350 מיליון שקלים בשנה, כך לפי רשות התחרות. המבקרים הגדולים שלנו מסבירים שזה “רק” 0.3% ממחיר הדירה. אז תנו לנו להזכיר לכם, דירה שעולה 1.5 מיליון שקלים, היתה מתייקרת בכ- 5,000 ש”ח יותר. זו מהות קבוצות הלחץ והמונופולים, לדרוש מעט מאוד כסף מכל אחד מאיתנו המצטבר יחד להרבה מאוד בשבילן. יוקר המחיה שלנו מורכב מקבוצת לחץ ועוד קבוצת לחץ ועוד אחת.
את התלונה הגיש מההתחלה מונופול המלט נשר, אשר שלט על יותר מ 90% מהמלט לפני הפתיחה לייבוא וירד לבערך 50% לאחר מכן.
התלונה שהגיש התגלגלה לממונה על היטלי סחר שהמליץ להטיל מס על ייבוא מלט מחו”ל, אולם הוועדה המייעצת לא קיבלה את המלצות. שר הכלכלה דאז, אלי כהן הטיל מס כמעט אפסי – 0.25%.
אולם אז נפתחה חקירה חדשה, הממונה על היטלי סחר המליץ על מס שיכל להגיע עד 17%. הוועדה המייעצת לא קיבלה את המלצתו והמליצה לשרים לא להטיל מס על ייבוא מלט. שר הכלכלה עמיר פרץ, החליט לא לקבל את עמדת הוועדה ובחר גם בוא להטיל את המס אולם שר האוצר, ישראל כ”ץ, החליט להשתמש בזכות הוטו שלו ומנע את ההיטל.
אנחנו לא עצרנו שם, הגשנו הצעת חוק שתמצמם את האפשרות להיטלי סחר.

מתוך הכתבה בישראל היום
בימים אלו אגב, לאחר שנטען על ידי פרופסור זליכה שמחירי המלט עלו, לקחנו חלק בהפרכת הטענות בתחקיר שנעשה על ידי עידן טלקר ב N-12.